33 % af sjællænderne benytter samme adgangskode på tværs af forskellige konti på nettet, og netop genbrug af passwords gør det lettere for it-kriminelle at få adgang til personfølsomme, digitale oplysninger. Digitaliseringsstyrelsen og Finansrådet kommer her med gode råd til, hvordan man skaber det mest sikre password og holder it-kriminelle ude af sit digitale liv.

Når it-kriminelle over internettet misbruger danskernes personfølsomme oplysninger, skyldes det ofte, at vores adgangskoder har været mangelfulde eller genbrugt på tværs af forskellige konti og onlinetjenester.

Hver tredje sjællænder (33 %) benytter samme adgangskode til flere onlinetjenester såsom netbank, mail og Facebook.

“Undersøgelser viser, at danskerne stadig kan blive bedre til at undgå it-kriminelle. Derfor kommer vi med konkrete råd til at opnå bedre sikkerhed omkring passwords, eksempelvis ved at slå to-trinsbekræftelse til på digitale tjenester, så du modtager en mail eller sms, hver gang du selv eller en anden forsøger at logge ind på én af dine konti. En anden mulighed er at benytte dit NemID-nøglekort, som sikrer, at der er to trin i din sikkerhedsgodkendelse,” siger Rikke Hougaard Zeberg, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen.

Et tredje råd er at bruge flere tegn end minimumskravet, variere adgangskoderne på tværs af forskellige konti og udskifte dem med jævne mellemrum. Det er en god idé at placere specialtegn, store bogstaver og tal forskellige steder i passwordet – og ikke kun i starten eller til sidst.

Affotografering af NemID-nøglekort er farligt

At have billedkopier liggende på smartphonen af nøglekortet fra NemID kan være farligt, hvis en it-kriminel får adgang til din telefon og har afluret dit password. Det fortæller bankernes interesseorganisation, Finansrådet.

“Med et billede af dit NemID gemt på smartphonen giver du potentielt en it-kriminel direkte adgang til din bankkonto og personlige oplysninger. Vi anbefaler i stedet at gemme nøglekortet fra NemID sikkert i din pung,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finansrådet.

Digitaliseringsstyrelsen og Finansrådet har netop startet en kampagne, der skal give danskerne redskaber til at navigere mere sikkert i det digitale landskab. Det sker ved hjælp af en Facebook-video, tre gør-det-selv-videoer og en interaktiv på https://sikkerpaanettet.dk. På Borger.dk kan du læse mere om kampagnen.

Se Facebookvideoen: Klik her for at se videoen

Tag testen: klik her for at tage testen

Se gør-det-selv-videoerne:

Passwords og totrinsbekræftelse

Sikkerhedskopi

Undgå phishing

Deltag i debatten

Del.

Kommentarer er lukket.