På museet på Mosede Fort bliver 100-året for Genforeningen markeret, når borgmester Pernille Beckmann åbner den nye udendørs plancheudstilling “Vejen til Genforeningen”.

100-året for Genforeningen bliver markeret over hele landet. Som et af få museer i Danmark om 1. Verdenskrig bliver 100-års jubilæet selvfølgelig også markeret på Mosede Fort. Det sker med en ny særudstilling og en perlerække af spændende arrangementer.

Torsdag den 12. marts kl. 13-14 indvies udstillingen ”Vejen til Genforeningen”. Der vil være festlige taler om Genforeningens betydning ved Grænseforeningens formand Jens Andresen og borgmester i Greve Kommune Pernille Beckmann. Udstillingen er muliggjort af en bevilling fra Augustinus Fonden på 450.000 kr.

Vejen til Genforeningen

Forholdet til Tyskland og vejen til en genforening med sønderjyderne var de store spørgsmål i dansk politik fra 1864 til 1920. Vejen var lang og dramatisk, den udenrigspolitiske kurs slingrede, og danskerne var langt fra enige. Med det tyske nederlag i 1. Verdenskrig opstod den længe ventede mulighed. For de fleste blev Genforeningen en lykkelig begivenhed, men for nogle blev Genforeningen en slem skuffelse. Lige til det sidste blev der kæmpet for både en nordligere og en sydligere grænse.

I marts 2020 er det præcis 100 år siden, at den sidste del af afstemningen om grænsedragningen i Sønderjylland blev gennemført. I anledning af 100-året for denne afstemning åbner udstillingen, der fokuserer på den lange vej til Genforeningen i 1920, som var overraskende konfliktfyldt.

Arrangementer om Genforeningen

På Mosede Fort er der rig mulighed for at dykke ned i historien og blive klogere på grænselandet og på det dansk-tyske forhold. I resten af 2020 markeres Genforeningen med særudstillinger, en spændende foredragsrække og sønderjysk kaffebord. Læs mere om kommende aktiviteter på mosedefort.dk.

Program for udstillingsåbning torsdag den 12/3

  • Kl. 13.00-13.30: Taler ved museumsleder Mette Tapdrup Mortensen, Grænseforeningens formand Jens Andresen og borgmester i Greve Kommune Pernille Beckmann.
  • Let traktement.
  • Kl. 13.30-14.00: Sikringsstyrken viser rundt i det fri og fortæller om fortet og hæren under 1. Verdenskrig. Rundvisninger i museets udstilling “På kanten af krig” i kasematterne.

I anledning af åbningen er der gratis adgang til museet denne dag.

Åbningen gennemføres i al slags vejr, så husk varmt tøj.

Udstillingen “Vejen til Genforeningen” er en udendørs plancheudstilling, der kan ses gratis ved Mosede Fort fra 12/3 2020 og året ud.

Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden.

Kilde: Mosede Fort

Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.