Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/netavisen-greve.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2851

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/netavisen-greve.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2855

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/netavisen-greve.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Trodser statistikkerne med jordbær og krydderier - Netavisen Greve

De har ikke bare valgt at være iværksættere. De er også kvindelige iværksættere. De to Greve-kvinder Ditte Sommer og Marie-Louise Bay trodser statistikken og følger deres hjerte

Cirka fire procent. Så mange – eller få – danske kvinder vælger ifølge Dansk Erhverv at blive iværksættere, og i november 2019 kunne man flere steder læse, at tallet er faldende. Og det på trods af, at antallet af iværksættere generelt er stigende.

Ditte Sommer og Marie-Louise Bay er to af de danske kvinder, der trodser statistikken. Ditte Sommer har startet måltidsløsningen Frøken Sommers Køkken, og Marie-Louise Bay har med forretningen Jordbay kastet sig over dekorative jordbær.
Jeg har egentlig altid lavet kager og eksperimenteret med det. Ideen om jordbær kom fra min mor, der lavede dem til min brors studentergilde for mange år siden, og så begyndte jeg på det i stedet, fortæller Marie-Louise Bay.

For Ditte Sommer opstod inspirationen også i hjemmet. Her var det hendes mands frustrationer i køkkenet, der blev idégrundlaget.
Min mand har ikke den store erfaring i køkkenet. Nok mest fordi jeg gerne vil lave mad, så han får ikke rigtig lov. En dag brokkede han sig over, at han aldrig kan finde ud af at sammensætte tingene og få det til at smage af noget på samme måde, som jeg kan. Og så kom jeg på idéen med at udvikle et produkt, der gør det nemt både at handle og tilberede god mad, der smager af noget, siger Ditte Sommer.

Greve Kommune hylder iværksætterne

I Greve Kommune er antallet af iværksættere steget med over 28 procent fra 2016 til 2018. For at anerkende og motivere iværksætterne til at fortsætte deres gode arbejde, har man i år valgt at uddele en helt særlig iværksætterpris ved årets Greve Business Awards.
Vi har siden 1992 haft tradition for at fejre Greves erhvervsliv med uddelingen af Greve Erhvervspris, men der har bl.a. manglet en særlig pris for iværksætterne, som fortjener et skulderklap for deres innovative og inspirerende arbejde. Det giver vi dem med Greve Iværksætterpris, siger borgmester Pernille Beckmann.

Den nye iværksætterpris bliver positivt modtaget hos Marie-Louise Bay, der er sikker på, at anerkendelse fra det samfund, man er erhvervsdrivende i, vil give et ekstra drive til nye iværksættere. Ditte Sommer er helt enig og tilføjer:
Vi hører ofte om de unge iværksættere, som ikke har familie, hus og bil, og som kan lægge rigtig mange timer. Men starter man senere, har man som regel nogle andre forpligtelser i form af de her ting. Det tror jeg kan afholde mange fra at tage springet, og det er en skam. Jeg håber derfor, at prisen kan være med til at sætte fokus på, at man kan være iværksætter i alle aldre, siger Ditte Sommer.

Glem usikkerheden og spørg i stedet om hjælp

Undersøgelsen fra Dansk Erhverv viser, at der er to primære årsager til, at kvinder ikke kaster sig ud i de store iværksætter eventyr: de tror ikke selv på, at de har de rette kompetencer, og de føler sig afhængige af den faste indkomst. Dertil kommer, at de danske kvinder er bekymrede for, om deres virksomhed bliver en succes.

Disse usikkerheder og manglende tro på egne kompetencer, er dog ikke til at spore hos de to kvinder fra Greve. Ingen af dem har professionel erfaring fra fødevarebranchen. Til gengæld har de en stærk passion og troen på deres idé.
Jeg gjorde mig egentlig ikke de store overvejelser omkring fremtiden. Beslutningen om at starte blev taget lidt ved et tilfælde, da jeg kørte forbi min nuværende forretning og så, at der sad et ”til leje”-skilt i vinduet. I løbet af få dage var beslutningen taget, så var der ingen vej tilbage, og jeg har taget det hele lidt i farten. Jeg kunne se, at der var et marked for mit produkt, så jeg kastede mig bare ud i det, siger Marie-Louise Bay.

Heller ikke Ditte Sommer lader sig stoppe af usikkerheden. Hun oplever ligesom Marie-Louise Bay, at der er et marked for hendes produkt, og markedet har taget godt i mod det. Men hun understreger samtidig vigtigheden i at turde spørge om hjælp.
Mit bedste råd til andre iværksættere er at spørge om hjælp. Der er rigtig mange ting, man skal vide om alt muligt, men hvis du ikke spørger, kan folk ikke vide, hvad de skal hjælpe med. For mig blev løftestangen CPH Food Space, hvor jeg fik en masse kontakter og introduktion til, hvordan jeg skulle komme videre. Derefter var jeg med i et accelerator program, og det har virkelig været guld værd, siger Ditte Sommer.

Selvom Marie-Louise Bay og Ditte Sommer er glade for deres beslutning om at blive selvstændige, erkender de også, at det ikke altid er en dans på roser. Men de er også begge to enige om, at selv på de hårde dage er de glade for, at de har gjort det.
I sidste ende fortryder man altid de ting, man ikke fik prøvet af – aldrig det, man gjorde. Og hvis jeg befinder mig i en situation, hvor jeg har lyst til at kaste håndklædet i ringen, tænker jeg altid på, hvad alternativet er. Det er, at jeg holder op med at lave det her. Og det har jeg ikke lyst til, slutter Ditte Sommer.

Kilde: ErhvervsCentret i Greve

Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.