I 2018 rykkede stifter og adm. direktør i Alefarm Brewing, Kasper Tidemann og hustruen – projektleder i virksomheden – Britt van Slyck, bryggerpælene op i Køge og plantede dem solidt i den ’gode danske muld’ på Lunikvej i Greve. Det skyldtes ikke mindst størrelsen på 1.297 m2, som var mere end en fordobling af deres tidligere lokaler, men også beliggenheden klos op ad Køge Bugt-motorvejen. Øllet, der brygges på Lunikvej er i særklasse og befinder sig i et segment kun få forundt.

Amerikansk øl fra dansk bryghus

Kasper Tidemann og Britt van Slyck har begge arbejdet med software og mødtes under et ophold i San Francisco i eldoradostaten, hvor Kasper Tidemann bl.a. udviklede software til håndtering af personbeskyttelse for Facebook. Her blomstrede ikke kun kærligheden til hinanden, men også til de stolte bryggertraditioner på både den amerikanske vestkyst og dens modstykke i Vermont. Det er netop den amerikanske tilgang til øl, der i første omgang tiltrak ’bryggeren’ Kasper Tidemann til faget. I dag driver han sit eget – i ind- og udland – anerkendte nichebryggeri i Greve, som primært brygger friske pale ales, mørke stouts og sæsonøl.

Kasper Tidemann

Borgmester Pernille Beckmann, kommunaldirektør Claus Thykjær samt erhvervs- og turistchef Tina Charlotte Koeffoed har besøgt Alefarm Brewing, hvor det bl.a. blev til en snak om øltyper, Ole Opfinder-tendenser og corona.

Stadig mest kendt i udlandet

Alefarm har aldrig haft problemer med at sælge deres øl og afsætter alt, hvad de producerer. Men det er imidlertid fortsat kun en mindre del, der går til det danske marked, hvor de stadig er forholdsvis ukendte. I Frankrig, Holland, Spanien og England er Alefarm-brandet imidlertid både kendt og eftertragtet. Det er dog ambitionen, at det netop færdiggjorte taproom og regelmæssige ølsmagninger skal være med til at styrke brandet på det danske marked.

Massiv lokal opbakning under tvangsnedlukningen

Ægteparret byder indenfor i det lille bryghus med tilstødende bar- og ølsmagningsrum cum kontor med øl fra fad. Vores besøg falder på dagen for genåbningen oven på tvangsnedlukningen som følge af corona. Ikke uventet bliver den besynderlige situation, vi befinder sig i et naturligt tema for besøget, og snakken falder hurtigt både på konsekvenserne af nedlukningen og på nogle af de mere overraskende og positive følgevirkninger, Alefarm har oplevet under corona.

Ejerkredsen bag Alefarm Brewing har foretaget en millionstor investering i bryggeriet. Det var bl.a. derfor med en vis portion uro, at Kasper Tidemann og Britt van Slyck lukkede produktionen ned kun for at opleve en markant stigning i salget til private i Greve og omegn, der ofte slår vej forbi eller køber deres øl online. At en ølkender i Greve få dage efter nedlukningen kom forbi bryghuset for at købe for 10.000 kroner Alefarm-øl, er et kongeeksempel på den kendsgerning, at lokalsamfundet gerne vil støtte bryggeriet, og være med til at sikre dets overlevelse.

–Vi er kommet meget tættere på slutkunderne og lokalområdet under nedlukningen, fortæller Kasper Tidemann og fortsætter: Vores hovedsageligt produktprægede kommunikation er desuden blevet mere personlig under corona. Det er positive og uventede eftervirkninger af nødvendigheden af den tvungne og bratte omstilling også Alefarm har været igennem, supplerer Britt van Slyck.

Bryggeriets store eksport af fustager til bl.a. Frankrig og Thailand er under corona delvist erstattet af dåseøl, mens restaurationer, cafeer og barer har holdt lukket. Parallelt hermed har Alefarm Brewing haft et stort onlinesalg og et deraf følgende pænt niveau af kreditkortbetalinger især fra lokale kunder. Det betyder paradoksalt nok, at Alefarm har forbedret deres likviditet under corona, hvilket har gjort det muligt at fremrykke betalinger til fx bryggeriets gærproducent. Det er vigtigt, at de få gærproducenter, der er, overlever, så vi stadig har dem efter corona, fortæller Kasper.

–Det er et af de økonomiske greb, der betyder rigtig meget for de små og mellemstore leverandører. Derfor har vi også fremrykket betalingerne til kommunens leverandører i Greve Kommune, oplyser Pernille Beckmann.

Alefarm har succes med øl som takeaway

Du skulle ikke tage mange skridt i den franske hovedstad, før du fandt en cafe, en bar eller en restaurant, hvor du kunne nyde en kold øl fra Alefarm Brewing i Greve. Det satte corona en brat, omend provisorisk stopper for under tvangsnedlukningen. Genåbningen er i gang i Norden og Europa og de første fustager kan igen fragtes til bl.a. Paris. I mellemtiden er der skruet op for takeaway-løsningen på Lunikvej. Alefarm har faste åbningstider, men det er muligt at aftale afhentning uden for åbningstiden. Det er noget kunderne sætter pris på.

–God kvalitet. Smager godt. Jeg elsker den amerikanske stil og vil gerne støtte lokalt, også selv om jeg kommer fra Roskilde, siger Asger Bjerre, en tilbagevendende kunde, der dukker op under vores besøg på udkig efter tre kasser blandede og afkølede kvalitetsøl.

Internationalt og lokalt bryghus

Alefarm har seks ansatte, hvor de tre er selvlærte bryggere, der er flyttet til Danmark fra henholdsvis Frankrig, England og USA for at brygge øl til grevegenserne og den øvrige verden.

Direktøren medgiver, at han er lidt af en Ole Opfinder, hvilket præger de kreative og indbydende lokaler. Og det er en hjemmegjort køleinstallation i et tilstødende lokale også et udtryk for. Kasper Tidemann designer selv etiketterne til deres øl, som pryder endevæggen. I det hele taget er de to hovedaktører involveret og engageret i hele processen fra indkøb til fremstilling over drift, bogføring til markedsføring og alt hvad det indebærer at drive et mikrobryggeri.

Alefarm er faldet godt til på Lunikvej og fortæller, at de har fået en god behandling af Greve Kommune. Når man arbejder med fødevarer, skal man overholde en masse regler og søge om tilladelser hos kommunen. Det har bryggerparret fået god hjælp til og de har også haft flere besøg af elever fra Greve Gymnasium. Det var en fornøjelse af mærke de unges interesse for iværksætteri, fortæller Kasper, der tidligere har undervist i distribuerede systemer på CBS.

Kilde: ErhvervsCentret i Greve

Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.