Der var over 100 deltagere i salen til Code of Care-eventen, som fandt sted i Tune Kursuscenter tirsdag, den 8. oktober. Flere virksomheder meldte sig på banen og vil i den kommende tid tilbyde sårbare unge i Greve praktikforløb og småjobs.

”Miraklet på Grevevej” skete på en helt almindelig tirsdag, den 8. oktober, i Tune Kursuscenter – hvor håb, drømme, forventninger og engagement gik op i en højere enhed. Her præsenterede unge og repræsentanter fra Code of Care Greves taskforce de første positive resultater af arbejdet med at skabe småjobs til kommunes sårbare unge.

Der skrues op for den sociale ansvarlighed i Greve med Code of Care

Kunsten at kere sig om og vise omsorg for hinanden er budskabets kerne i arbejdet med socialt ansvar i Greve. Det var borgmesteren, repræsentanter fra en stribe af Greves virksomheder og mere end 100 deltagere med til at stille skarpt på til den store event, som Mathilde og Michael Falch satte et poetisk og musikalsk punktum for.

Til eventen ”Let’s Care Together” i oktober gav en række virksomheder tilsagn om at skabe 45 småjobs til sårbare unge i Greve Kommune.

Borgmester Pernille Beckmann, som er er begejstret for initiativet, bød velkommen til den stort anlagte event med Code of Care Greve i Tune Kursuscenter. Eventen var blevet til i et samarbejde mellem Greve Kommune, Code of Care Danmark og den lokale taskforce.

–Jeg mener, at vi skal gøre, hvad der står i vores magt for at bringe alle, der kan, i arbejde. Vi er den bedste udgave af os selv, når vi gør nytte og skaber værdi for vores medmennesker, for den virksomhed og det fælleskab, vi er en del af og for os selv. Det vil jeg og Greve Kommune gerne være med til at stille skarpt på. Derfor er indsatser som Code of Care-initiativet så vigtige, lød det i borgmester Pernille Beckmanns tale på dagen.

Aftenens tema blev belyst af lokale eksempler på, hvad flere sårbare unge og virksomhedsledere og/eller ejere har opnået qua Code of Care-initiativet. Fra Code of Care Danmark deltog Pernille de Voss, Lone Østergaard, Tommy Wølk og stifter Peter Nørgaard, som rundede aftenen af med den gamle og gode sandhed, som Ole Lund Kirkegaard i sin tid forevigede i fortællingen om Gummi-Tarzan, ”Der er altid noget, man er god til, man skal bare finde ud af, hvad det er.”

Peter Nørgaard var aftenens dirigent og præsenterede en række videospots fra virksomheder, der har skabt arbejdspladser til sårbare unge, og fik bl.a. spørgsmål fra salen om, hvordan man hjælper dem, der ikke umiddelbart lykkes.

–Man møder dem i øjenhøjde og finder en løsning også til dem, som aldrig kommer til at tjene deres løn. Vi skal være mere pragmatiske. Jeg har fx hørt tale om en ung mand, der gerne ville arbejde, men skulle have kørekort for at få et job, og det havde han ikke råd til. Jeg havde gerne lagt ud for det kørekort, og så kunne han have arbejdet pengene af og Peter fortsatte, at der da er udfordringer med de unge og at fejl begås, men de fleste vil rigtig gerne – og vi skal vise mere tålmodighed og sørge for en god forventningsafstemning, sagde Peter Nørgaard.

Der var mange opfordringer til virksomhederne om at engagere sig i Code of Care og investere i socialt ansvar og Peter Nørgaard påpegede, at deltagende virksomheder vil kunne sætte hak ud for nr. 8 og 17 af FN’s Verdensmål, hvis de træder ind i Code of Care.

En deltager spurgte ind til, om Greve Kommune vil matche det lokale erhvervslivs engagement i arbejdet med Code of Care og socialt ansvar.

– Jeg er positiv over for projektets præmis og vil ikke afvise, at Greve Kommune kan tænke Code of Care-tanken ind i fx vedligeholdelsen af kommunens udenomsarealer og andre opgaver, så længe der ikke er tale om deciderede beskæftigelsesprojekter. Det er nemlig ikke tilladt, fortalte direktør ved Greve Kommune, Henrik Harder, der til eventen fik en snak med en ung kvinde, som gerne vil arbejde med børn. Henrik fortsatte, at man gerne vil se ind i, hvor hun kan passe ind i en funktion, der ikke kræver faglært arbejde – fx i en af Greves daginstitutioner.

Giv mere end du fik

Aften tog en hel særlig drejning, da Mathilde og Michael Falch trådte ind på scenen og forærede de tilstedeværende en inderlig og rørende fortællekoncert, som foruden en meget personlig beretning, bød på en nyfortolkning af Michael Falchs mindeværdige tekster som: ”Alle taler og taler, men ingen siger noget, ingen hører noget”, ”Giv mere, end du fik” og ”Du heler, men jeg ser dine ar”. Det var ord og toner, som ikke kun passede til lejligheden, men som også betoner far og datters sommetider svære par- og parallelløb.

–Det er et mirakel, at vi står her i dag. Og det er meget specielt for Mathilde og mig. Ikke kun på grund af eventens karakter, men fordi vi indleder vores turne i aften, og selv om den genetiske fællesmængde er stor, så er vi meget forskellige i vores tilgang til arbejdet, og det er dejligt at kunne være fælles om det her, fortalte Michael Falch.

Mørke og malurt

Det er Mathilde Falchs fortjeneste, at hun i dag turnerer riget rundt med sin far, og at de begge har engageret sig i Code of Care. Deres historie er barsk og farvet af et forløb med – for Michaels vedkommende et alvorligt alkoholmisbrug og for Mathilde et længere forløb i teenageårene, der var præget af depressioner, cutting, indlæggelse på en lukket psykiatrisk afdeling, fiksering, sondemad og den efterfølgende langsomme genoprettelse af balance og fornyet livsglæde.

Det gør næppe Mathilde og Michael Falchs voldsomme skred ære, når alvorlige sindslidelser og alkoholmisbrug på denne måde koges ned til et par rubrikoverskrifter og velplacerede gloser, men havde du mødt dem der i mørket denne tirsdag aften og vidnet inderligheden og hjertevarmen i det intime rum, som det lykkedes de to kunstnere at skabe, ville du vide, at alt i den time musikken fyldte salen, var muligt.

Fællessang i et land uden høje bjerge …

Før aftenen var forbi sang vi sammen: ”I et land uden høje bjerge vil jeg bygge, vil jeg tro – vil jeg bygge, vil jeg bo.”

Om Code of Care

Mere end 500.000 mennesker står uden for arbejdsmarkedet af fysiske eller psykiske årsager – der skal der være plads til alle dem, der ønsker at være aktive på arbejdsmarkedet. Code of Care vil sammen med landets virksomheder involvere flere mennesker i projektet.

Om taskforcen Code of Care Greve

Taskforcen Code of Care Greve består af en række af Greves mest markante virksomhedsledere, der sammen med Greve Kommune og Jobcentret har fokus på socialt ansvar og på at hjælpe psykisk eller fysisk sårbare unge i job.

FN’s Verdensmål #8 – Anstændige jobs og økonomisk vækst

Fremme vedvarende, inklusiv og bæredygtig økonomisk vækst, fuld og produktiv beskæftigelse samt anstændigt arbejde til alle.

FN’s Verdensmål #17 – Partnerskab for handling

Styrk det globale partnerskab for bæredygtig udvikling og øg midlerne til at nå målene.

Om Mathilde og Michael Falchs fortællekoncert

Da hun er 16 år, udvikler Mathilde Falch en alvorlig spiseforstyrrelse, og begynder at misbruge alkohol og stoffer og skære i sig selv. I dag er hun kommet ud på den anden side og har lært at håndtere sin svære fortid. Sammen med Landsforeningen SIND har Mathilde Falch et tæt samarbejde, og Mathilde bliver i 2015 udnævnt som ambassadør. Det har stor betydning for Mathilde Falch, der fra 2019 sammen med sin far, musikeren Michael Falch, med fortællekoncerter sætter fokus på psykisk sårbarhed – og er med til at nedbryde tabuerne.

Kilde: ErhvervsCentret i Greve

Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.